Voor de KLM Urban Trail Groningen op zondag 2 april 2023 wordt een supergaaf parcours ontwikkeld. Je kunt kiezen voor een korte route van ongeveer 5 - 6 km of een lange route van ongeveer 10 - 12 km. Vanaf de start bij de Euroborg ontdek je de binnenstad vol gezellige straten, pleinen, historische gebouwen en andere bezienswaardigheden.
Let op! Deze pagina bevat informatie over de KLM Urban Trail Groningen 2023. In aanloop naar het volgende evenement zal de website aangepast worden.
Dit jaar is de start- en finish locatie bij de Euroborg. Met 16 locaties belooft het weer een unieke editie te worden!
Je kunt de volledige parcourskaart hier bekijken.
De start en finish vinden dit jaar plaats bij De Euroborg!
De Euroborg is een multifunctioneel complex en het stadion waar voetbalclub FC Groningen haar thuiswedstrijden speelt.
Deze inspirerende en sportieve locatie is de perfecte startplek voor een ontdekkingstocht door de stad!
Albertus is de grootste studentenvereniging van Groningen. Albertus biedt studenten de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast is Albertus een plek waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Dit is de plek om je studententijd te verrijken en een onvergetelijke periode in je leven te creëren.
Op een steenworp afstand van het FC Groningen stadion ligt de grootste indoor padellocatie van Noord-Nederland; Peakz Padel Euroborg. Je kan hier elke dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat de snelstgroeiende en populairste sport van Nederland beoefenen, maar ook heerlijk borrelen of vergaderen. Verder organiseren wij wekelijks club-sessions waar je je individueel of per team voor op kunt geven.''
Rond 1900 woonden zo’n 2700 Joden in de stad Groningen en werd de oude synagoge uit 1756 te krap. De Joodse Gemeente besloot tot de bouw van een nieuwe synagoge, met meer allure. De hoefijzerbogen zijn typerend voor de middeleeuwse Arabische architectuur in het Moorse Spanje. Bepaald ook on-Nederlands zijn ook de koepelvormige bekroning van de beide torens, de ramen en de galerijen op de bovenverdieping.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge verkocht aan de chemische wasserij, ververij en stomerij Astra. Na 20 jaar ging Astra failliet. De voormalige synagoge, intussen zwaar verwaarloosd en vernield, werd te koop aangeboden maar niemand wilde het gebouw kopen. In 1981 werd de synagoge, na een grondige restauratie van twee jaar, opnieuw geopend. Sindsdien vinden er op sabbat weer diensten plaats van de Nederlands-Israëlitische Gemeente Groningen. Het voorste deel van het gebouw, in gebruik door Stichting Folkingestraat Synagoge, biedt ruimte aan concerten, tentoonstellingen, educatie en lezingen.
Decathlon Groningen is een sportwinkel waarbij je terecht kan voor meer dan 65 sporten. De missie is dan ook om sport toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. In de winkel zijn sportexperts aanwezig die voor je klaar staan om je te helpen bij het uitzoeken van je nieuwe sportbenodigdheden en voor andere vragen. De sportexperts zijn allemaal zelf sportbeoefenaars en delen dan ook graag hun kennis en ervaring omtrent hun sport met jou!
In de winkel kun je ook terecht voor tal van services, zoals het ophalen van je Click & Collect bestelling, bespannen van je tennisracket, fiets reparatie en onderhoud, tent reparatie en natuurlijk het bedrukken van een kledingstuk wat je bij Decathlon gekocht hebt. De winkel van ruim 4000m2 vind je aan het Sontplein 5!
We nemen je tijdens de Urban Trail mee voor een uniek kijkje in de winkel én achter de schermen bij IKEA Groningen. Loop door een wereld aan ideeën terwijl je wordt aangemoedigd door onder andere BILLY, IVAR en ALEX.
Ontdek Sportcentrum Europapark! Eén van de grootste multifunctionele sportcentra in Groningen. Een sporthal, turnhal en verschillende sportzalen zoals een dojo, danszaal en een fitnesszaal. Alles onder één dak.
De bekenkampschool werd in 1910 gebouwd als kleuterschool voor de Oosterpoortwijk, nu de Dr. Bekenkampschool. Het is een school voor speciaal basisonderwijs voor kinderen die zich in het regulier basisonderwijs niet optimaal ontwikkelen.
Het Pepergasthuis is gesticht in 1405 als onderkomen voor arme pelgrims. Het bestaat nu uit 29 sociale huurwoningen, een kerk, een eetzaal met historische keuken, een Voogdenkamer en een hoftuin. In 1989 kwam het in handen van (een van de voorgangers van) Lefier, die het restaureerde en de verhuur verzorgde. Enkele jaren geleden had Lefier plannen om het Pepergasthuis te verkopen, maar eind 2020 is besloten dat Lefier toch de eigenaar blijft.
In mei 2022 is begonnen met een enorme opknapbeurt. Het gehele gebouw kreeg nieuwe daken, waarbij de oorspronkelijke dakpannen behouden zijn gebleven. Al het houtwerk en stucwerk is hersteld en opnieuw geschilderd. Ook zijn de woningen van binnen aangepakt. Zo zijn onder andere badkamers, keukens en toiletten vernieuwd, is er betere isolatie op de zoldervloer aangebracht, zijn er nieuwe dakramen en dakkappellen met HR++ glas geplaatst en achterzetbeglazing op de begane grond. Daarmee is dit bijzondere monument weer in goede staat gebracht. De laatste werkzaamheden worden in april 2023 afgerond.
De geschiedenis van het Praedinius Gymnasium gaat terug tot in 1395. In dat jaar werd de Schole tho Sunte Meerten (Sint Maartensschool) gesticht. In het midden van de 16e eeuw zwaaide Regnerus Praedinius er de scepter, een man naar wie de school uiteindelijk vernoemd zou worden. Hij wist de school tot grote bloei te brengen en bereikte er zelfs internationale faam mee.
Een andere vermaarde rector uit vroeger tijden was Ubbo Emmius, tevens de grondlegger van wat tegenwoordig de Rijksuniversiteit Groningen is. Onder zijn bewind verhuisde de school in 1595 naar het voormalige Minderbroederklooster. Op 1 september 1882 verhuisde de school naar de huidige locatie: Turfsingel 82. In augustus 1999 is er nog een tweede adres bijgekomen: Kruitlaan 11, het gebouw van de voormalige Industrieschool, dat stamt uit 1908. Ook de naam heeft in de loop der tijd verschillende veranderingen ondergaan: na Sint Maartensschool werd het Latijnse School, vervolgens Stedelijk Gymnasium en Praedinius Gymnasium uiteindelijk in 1947 bij het eeuwfeest.
Het Poortershoes is het actieve en drukbezochte buurtcentrum van de Oosterpoort en omringende wijken. Gevestigd in de monumentale oude schippersschool, is het Poortershoes een van de grotere buurtcentra van de stad. Je kan hier terecht voor een activiteit, een bijeenkomst, een cursus, om te eten of gewoon een praatje. Het reilen en zeilen wordt verder in goede banen geleid door een bestuur bestaande uit zes mensen die allemaal in de Oosterpoort wonen.
Sinds 2012 zit dansschool Salsa Juan Carlos aan de lijnbaanstraat. Kom binnen en je waant je gelijk in Cuba. Je kunt hier terecht voor Salsa, Bachata Kizomba en andere Zuid-Amerikaanse stijlen. Ga jij tijdens de KLM Urban Trail ook een paar danspasjes wagen?
De Universiteitsbibliotheek is gesticht in 1615, en bevindt zich in het centrum van Groningen. Sinds de renovatie in 2017 een licht en modern gebouw van binnen, druk bezocht door studenten, medewerkers en overige bezoekers van allerlei nationaliteiten. Met meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar en o.a. ruim 3 miljoen gedrukte boeken en 1 miljoen e-books met recht het informatiecentrum voor de universiteit.
Het uit 1987 daterende UB-gebouw biedt ruim 2100 studieplekken. Maar liefst 7500 strekkende meter boekenplanken huisvesten de open opstellingen van de verschillende vakcollecties.
Het in 1810 gebouwde rijksmonument is de afgelopen twee jaar gerenoveerd, verbouwd en verduurzaamd. In augustus 2022 is het Stadhuis feestelijk geopend.
Het Stadhuis is inmiddels van buiten al weer langere tijd voor iedereen te zien. De gevels zijn opgefrist en gerenoveerd, de pilaren schoongepoetst. Er is dubbel glas geplaatst en het verfwerk oogt weer zoals het bij een neoclassicistisch gebouw past.
Binnen is de raadzaal op spectaculaire wijze verhuisd naar de zolderverdieping. Het betekent bovendien dat op de begane grond een nieuwe imposante ontvangstzaal is ontstaan. De altijd al fraaie eerste verdieping heeft extra allure gekregen doordat alle 80 pilaren zijn gemarmerd.
Veel vertrouwde schilderijen uit de omvangrijke kunstcollectie, waaronder uiteraard de Paardenkeuring van Otto Eerelman, hangen weer in de diverse gangen. Het Stadhuis is ondertussen ook van het gas af. Het energielabel is door de verduurzaming voorbeeldig van G naar A+++ gegaan.
De rode loper wordt uitgerold en u bent welkom om door de beneden verdieping te wandelen en de trouwzaal te bekijken.
Aan de ring van de mooie stad Groningen bevind zich Century Autogroep. Century Autogroep is de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé mobiliteitspartner in Groningen en Drenthe, en biedt de particuliere en zakelijke rijder een totaaloplossing op het gebied van zijn mobiliteitswensen. De Campus van Century in Groningen is onderdeel van het geweldige parcours dat zal worden afgelegd op 2 April. Als je door onze showroom rent vergeet dan niet te genieten van alle mooie auto's!
Zien we jou op 2 april?
Het oude pand van het Dagblad van het Noorden is getransformeerd naar een bedrijfsverzamelpand die ruimte biedt aan start-ups, scale-ups en grown-ups. Ook is er ruimte is voor onder meer een fitness, restaurant en kinderopvang.
Dit kantoorgebouw heeft een vloeroppervlak van meer dan vijftienduizend vierkante meter.
Welzijn en gemak staan centraal in Het Kwadraat en er is natuurlijk ruimte voor gezelligheid. Vandaar dat er ook veel sociale evenementen georganiseerd worden. Vele tientallen start-ups zijn inmiddels gehuisvest in het gebouw.
© Golazo Noord Nederland | Privacy verklaring | Contact