Tweede editie van Groningen Urban Trail opnieuw een enorm succes

images

Zondagochtend 2 april stond de tweede editie van de Groningen Urban Trail op het programma. De tweede editie trok 3000 sportievelingen waarmee het evenement dan ook uitverkocht was. Opnieuw konden de deelnemers genieten van een uniek parcours van 10 km dat hen door maar liefst 22 bijzondere en historische Groningse gebouwen leidde.

Vanaf half negen ’s morgens laten de eerste lopers zich al zien op de Ossenmarkt. Sommigen moeten hun startnummer nog ophalen, anderen zijn al voorzichtig begonnen met warmlopen. Het is prachtig loopweer, zo’n 13 °C, en de zon schijnt volop. Nog leuker wordt het als de lopers voor de start via een groot scherm worden aangemoedigd door de cast van de filmhit De Marathon. Ja, zelfs in Rotterdam kennen ze de Groningen Urban Trail.

Om 9.30 uur klinkt het startschot voor de eerste startgolf. De eerste 600 enthousiaste lopers duiken na 400 meter meteen al Brasserie de Garage in waar de geur van warme croissantjes hen tegemoet komt. Hierna wordt de dansvloer van het Platformtheater onveilig gemaakt en geeft DJ Rens Bartels een ware show. “Het is pas vijf over half tien en we staan nu al te dansen, zo grappig. Daar zou ik eigenlijk elke dag mee moeten beginnen”, zegt een loper. Ook in de vroegere kolengestookte elektriciteitscentrale, de Machinefabriek, is het genieten geblazen. Hier voert het Noord Nederlands Toneel een speciaal stuk op.

Net als vorig jaar gaat het parcours ook deze editie door de sprookjesachtige Prinsentuin en hierna door Hotel Prinsenhof. In parkeergarage Damsterdiep staat de deelnemers een kleine heuveltraining te wachten als ze van de onderste verdieping weer via de trappen omhoog naar de hoofduitgang lopen. Niet veel later lopen de deelnemers over de planken van het grote podium van de Oosterpoort. “Ik moet even op adem komen met al die trappen. Maar het is nu al absoluut de moeite waard.” Het gebouw dat elke Groninger wel kent is de Scholtenskoepel. Hier spelen The MylesBrothers op een Schotse doedelzak. Sommige lopers stoppen even om op de foto te gaan met de muzikanten.

Halverwege de trail naderen de lopers één van de populairste locaties: De Papiermolen. Niet zwemmend, maar lopend over de bodem via een uitgezet parcours bereiken de deelnemers de andere kant van het bad. “Normaal gesproken kom ik hier in de zomer zwemmen. Dit is weer eens wat anders.” Na ongeveer 7 km wordt het oude PostNL-gebouw aangedaan dat is omgedoopt tot The Big Building. Dit startupparadijs beslaat maar liefst 14.000 vierkante meter en de lopers maken hier kennis met de creatieve en innovatieve ondernemers die in dit pand gevestigd zijn.

De route wordt vervolgd naar de Puddingfabriek. Daar waar de mierzoete puddinkjes plaats hebben gemaakt voor een bruisende evenementenlocatie is het nu de plek waar de deelnemers dwars doorheen lopen. Een DJ pompt de energie nog eens op met knallende beats. Ook de Polar Selfiepoints vormen een attractie op de route. Hier kunnen de lopers even op adem komen en een leuke selfie maken met speciale attributen die voor een extra accent zorgen.

De bioscoopagenda van Pathé Groningen ziet er vandaag iets anders uit. Geen film maar de deelnemers aan de Urban Trail stelen hier het decor. Honderd meter verderop in de gezellige Folkingestraat loopt men door de Groninger Synagoge. Een accordeonist vult de schitterend vormgegeven ruimte met prachtige klanken die weerklinken tegen de oude muren. Om de hoek bevindt zich alweer een volgende locatie, namelijk de Gymzaal Folkingedwarsstraat. Deze gymzaal leent zich vandaag niet voor een potje basketbal maar voor een Braziliaanse vecht-danst demonstratie, ook wel bekend als capoeira. “Wat een entertainment en leuke verrassingen onderweg. Ik kijk echt mijn ogen uit.”

Na het 9 kilometerpunt lopen de deelnemers door het gebouw en de tuin van Humanitas, de Der Aa-kerk en stadcafé Pronk. Sommigen blijven stiekem nog even aan de bar plakken voordat ze weer verder gaan. Hierna wordt Club Kokomo aangedaan. De nacht ervoor is er nog gefeest en nu is de zaal gevuld met swingende cheerleaders. Beter kunnen deelnemers het niet krijgen op zondagochtend. Natuurlijk ontbreekt de Drie Gezusters niet. Lopers draaien gezellig een paar rondes mee aan de draaibaar en gaan vervolgens op weg naar het Stadhuis. Niets is te gek voor de Urban Trail, want in de trouwzaal zijn ze getuigen van een bruiloft.

Tegen het einde van de trail naderen de lopers de perfecte plek voor boekenfans, de openbare bibliotheek, en het Academiegouw. Ten slotte bereiken de deelnemers Q-park Ossenmarkt waar een DJ er een waar hardloopfeest van maakt met beats die de lopers een ongekende laatste energieboost geven.

Zowel deelnemers als de organisatie kijken terug op een geslaagd evenement. “Het was een super parcours en zeker een uitdaging met zo’n 20 trappen die we moesten beklimmen. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij”, zegt een laaiend enthousiaste deelnemer. Elske Dijkstra, organisator van de Urban Trail, voegt hieraan toe: “Wij zijn blij dat de organisatie goed is verlopen. We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen en vinden het geweldig dat zoveel Groningse locaties hun medewerking hebben verleend.” De volgende Urban Trail vindt plaats op paasmaandag 17 april in Utrecht, daarna volgen Rotterdam (7 mei), Den Haag (2 juli) en Zwolle (16 juli). Alle Urban Trails zijn te vinden op www.urbantrailseries.nl.

Inschrijving KLM Urban Trail Groningen geopend

De inschrijving is geopend. De vijfde editie vindt plaats op zondag 24 oktober 2021. Uiteraard volgen we de ontwikkelingen nauwgezet en zullen we alle noodzakelijke maatregelen nemen om risico’s te vermijden.